Zonneboilers: de nieuwste trend in energie besparing?

Wie wil er nu eigenlijk geen geld overhouden doordat de energierekening lager is? Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om energie te besparen. De kans is behoorlijk groot dat u een zonneboiler kent, of er op zijn minst wel eens van gehoord heeft.

groene woning energieVeel woningen in Nederland en België kiezen er bewust voor om deze te kopen. Het is een investering, die zichzelf kan terugverdienen. Het idee van een zonneboiler is om water op te warmen met een collector op dak. Een zonnecollector wel te verstaan. Deze vangt warmte van de zon op en verwarmt er uw water mee.

Als eerste dient u natuurlijk wat uit te geven om de Zonneboiler aan te schaffen. Deze apparaten zijn uiteraard niet gratis in de aanschaf. Maar zodra u energie bespaard, zal na verloop van tijd uw warme water grotendeels kosteloos zijn (zodra de investering is terugverdiend). Boilers zijn er in diverse soorten en maten de prijzen variëren ook. Een grotere boiler kan meer warm water produceren, maar is ook hoger in de prijs voor de aanschaf. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel warm water u nodig heeft.

Levensduur zonneboilers dik in orde

Nu zijn zonneboilers iets minder verfijnd dan CV condensatieketels en hebben dan ook een lange levensduur. Dat is dus positief. Hierbij kunt u denken aan een levensduur van zo’n 25-30 jaar. Best lang dus dat u van de voordelen kunt genieten. Goed onderhoud wordt overigens wel aangeraden. Uw woning neemt door de plaatsing van een zonneboiler ook in waarde toe. Dat is ook mooi meegenomen. Voor de plaatsing van een zonne-boiler kan er mogelijk subisidie potje zijn. Dit verschilt per regio, dus informeer hier goed naar. Subsidies kunnen er zijn vanuit het rijk, de lokale overheid of de provincie. Met een energie subsidie wordt de aankoop natuurlijk al sneller interessant. Wel is de subisidie vaak beperkt, dus hoe sneller u erbij bent hoe meer kans op subsidie u heeft.